Boken om mig själv

Roskilde 1985. Tant Strul ska ha sin sista spelning. Jag vill vidare och tycker att vi är passé. Vår största spelning någonsin och vårt avslut, vårt avstamp till framtiden. 25 000 människor framför Marqueescenen tycker något helt annat.

Vi tar oss dit. Betongkeps, skam och nervositet tar ut varandra och blir till en skör känsla att gå upp på scenen med. Vi har aldrig haft några inövade steg eller mellansnack att komma ihåg utan där finns bara låtordningen som vi gjort tidigare. All osäkerhet rinner av oss när vi kollar vårt ljud och går av. Publiken ropar TANT STRUL, TANT STRUL och vi är rusiga och lyckliga när vi gör entré. Ovanför oss finns en stor, svallande tältduk. Det är fuktigt, varmt och ljudet är fantastiskt. Vi är nära varandra på scenen. Stora och säkra. Jag tar fler danssteg än jag brukar och vågar till och med gå ner på knä i en låt.

Boken om mig själv är en berättelse om personlig utveckling, tragedi och konsten att ständigt gå vidare − att våga göra det man tror på, i livet och i musiken. Det är progg, punk, teater, reklam, droger och arbete med missbrukare och så igen den obönhörliga viljan att skriva och framföra musik. Det är Stockholm, Sverige, världen från 1960- till 2010-talet.

Allt skildrat genom ett liv − Kajsa Grytts liv.

Boken om mig själv

av Kajsa Grytt

Omslag: Miroslav Sokcic

Norstedts, 2011