Svenska hackare

– en berättelse från nätets skuggsida

”På skärmen strömmade en flod av hemlig information förbi. Mängder av uppgifter som borde legat i tryggt förvar bakom tunga säkerhetssystem. Han fnissade till. Vad var det han hade snubblat över?”

Svenska hackare är berättelsen om vår tids mest spektakulära dataintrång och människorna bakom dem. Vi möter den nyfikne 16-åring som fick både amerikanska FBI och den svenska polisen att stå handfallna. IT-konsulten som utan skrupler säljer företagshemligheter till högstbjudande. Ljusskygga grupper vars enda spår är skiftande alias på nätet. Brottslingar enligt vissa, hjältar enligt andra.

Hackarna är huvudpersoner i en kultur där tron på rätten att använda tekniken som man vill är fundamental. Denna mytomspunna subkultur har banat väg för fenomen som Flashback, The Pirate Bay och Wikileaks – och förändrar idag vårt samhälle.

Daniel Goldberg och Linus Larson är meriterade journalister inom teknik och IT-säkerhet. De har en lång rad avslöjanden bakom sig som fått stort genomslag såväl i Sverige som utomlands.

Svenska hackare

− en berättelse fån nätets skuggsida

av Daniel Goldberg och Linus Larson

Omslag: Miroslav Sokcic

Norstedts, 2011